Sylvanus leeft in ons allemaal ...

 

In de romeinse mythologie is Sylvanus de god en beschermer van bossen, velden en dieren. Hij is verwant met Faunus, de goede geest van bossen, velden en dieren en de Griekse god Pan ... ook Sylvanus laat eenzame reizigers graag schrikken! De eerste vruchten, vlees en wijn werden aan hem geofferd. 

 

Sylvanus leeft in alle vegetatie en in alle dieren. Sylvanus leeft in ons allemaal. 

 

Sylvanus beheert bosterreinen voor particuliere grondeigenaren en koopt en beheert eigen bosterreinen. Deze terreinen zijn niet opengesteld voor het publiek, maar zijn voor vrienden (leden) van Sylvanus vrij toegankelijk. 

Samen met de grondeigenaren stelt Sylvanus een Natuurbeheerplan samen voor het terrein: bomen planten, paden aanleggen, nestkasten en uilenkasten ophangen, overwinteringsplaatsen maken voor wild en insecten, picknick-tafels en dergelijke plaatsen, etc. Deze werkzaamheden worden samen met de vrienden van Sylvanus uitgevoerd.

 

Tijdens informatiedagen hebben leden de gelegenheid voorgelicht te worden over de doelen die Sylvanus wil bereiken op een bepaald terrein en waarom. En op zogenaamde werkdagen worden samen met leden de verschillende activiteiten uitgevoerd. Door natuurbeheer op deze wijze te benaderen blijven grondeigenaren actief betrokken en inspraak houden in het beheer van hun gronden en de leden van Sylvanus worden actief betrokken en geïnformeerd over natuurbeheer. 

 

Sylvanus werkt aan het onwikkelen van een duurzame samenleving door voorlichting te geven en door samenwerking met aanbieders van klimaatcompensatie door de bossen in beheer van Sylvanus aan hen beschikbaar te stellen.   Sylvanus gaat er vanuit dat lokale, gezonde bossen van essentieel belang zijn voor het terugdringen van de C02. Door bossen gezond te houden: dood hout te kappen en bomen aan te planten met een groot vermogen tot C02 opname, zoals de grove den, wordt het vermogen van het bos tot klimaatcompensatie gemaximaliseerdSylvanus wil meewerken aan de bewustwording van mensen om het belang van vooral lokale gezonde houtopstanden te zien in verband met klimaatcompensatie.

 

Sylvanus gaat er vanuit dat bosseneen een zeer unieke multi-functionele taak vervullen die mens en dier van de meest noodzakelijke, primaire levensbehoeften moet voorzien, zoals: zuurstof, drinkwater en voedsel. 

 

Zuurstof: bomen nemen uit de lucht C02 op en produceren dan weer 02 ofwel zuurstof. Door een gezond bos te creëren met een maximale houtopstand per ha kan men er vanuit gaan dat er ook een maximale hoeveelheid C02 uit de lucht wordt opgenomen en dit weer wordt omgezet, hetgeen weer tot een maximale zuurstof productie per ha leidt. Het overtollige C02 gehalte in onze luchtsamenstelling is op dit moment de meest bedreigende factor van het bestaan van leven op onze aarde. Het werkt het zogenaamde broeikas effect in de hand, waardoor de gemiddelde temperatuur op onze aardbol stijgt, ijskappen doet smelten en voor een totale klimaatsverandering op aarde zorgt. Bosopstanden werken dan ook posiief mee aan klimaatcompensatie:  het teveel geproduceerde C02 wordt gecompenseerd door de C02 opname van de bossen

 

Drinkwater: bossen met het daarbij behorende ecosysteem vervuIlen een waterzuiverende functie. Ze bezitten een ongeëvenaarde ecologische en biologische waterzuiveringscapaciteit in tegenstelling tot onze machinale waterzuiveringsinstallaties die door toevoer van electriciteit en chemicaliën functioneren. 

 

Bossen kunnen duurzame houtproducten leveren, hiermee leveren bossen niet alleen een prachtig duurzaam materiaal, een "renewable resource", maar creëert ook werkgelegenheid, Sylvanus wil laten zien dat productiviteit heel goed samen kan gaan met alle andere functies van een bos en zelfs van essentieel belang is:  tenslotte, hout wat in Nederland geproduceerd kan worden, hoeft niet uit andere delen van de wereld gekapt en getransporteerd te worden, een essentieel belang voor het ontwikkelen van een duurzame samenleving.

 

Bossen vormen een belangrijk leefmilieu voor veel diersoorten, van vogels, groot en klein wild, tot insecten. Bossen zijn van onschatbare waarde voor biodiversiteit en het overleven van vele diersoorten, het biedt hen voedsel, bescherming, overwinteringsplaatsen, etc.

 

Bossen kunnen een recreatieve functie hebben, ook tevens een hoge landschappelijke waarde en onder goed beheer kunnen al deze functies prima samen gaan. Sylvanus vindt dit van groot belang is en één van de belangrijkste doelstellingen is daarom ook de mensen bewust te maken en te laten zien hoe al deze functies kunnen samengaan.

 

De vrienden van Sylvanus kunnen de terreinen gebruiken om op een ecologisch verantwoorde manier te recreëren, zich te informeren over de belangen van deze terreinen en bos-ecosystemen in het algemeen en actief mee te werken aan het onderhoud en beheer van deze bossen. De leden kunnen ook komen op speciaal georganiseerde informatiedagen en werkdagen.

 

Sylvanus betekent samen genieten en samen werken aan een duurzame samenleving, klimaatscompensatie en biodiversiteit.